Familjefotografering - ett kärt återseende

Under åren jag har jobbat som fotograf har mitt fokus främst varit att fota gravida, nyfödda och bröllop. Ibland har jag även gjort familjefotograferingar, och jag hoppas verkligen kunna göra mer av det i framtiden - det är så underbart att få fånga alla små underbara ögonblick och känslor mellan föräldrar och deras barn.

Lite extra kul blir det förstås att få återse en familj igen ett tag senare. Elsa fotade jag för ett år sen när hon bara var 10 dagar gammal.

Från nyföddfotograferingen av Elsa

Från nyföddfotograferingen av Elsa

I somras träffades vi igen för att denna gång fota hela familjen, och Elsa hade hunnit fylla hela 1 år! Ett sånt litet charmtroll <3

Elsa - ett år senare &lt;3

Elsa - ett år senare <3

Vi träffades ute vid Ulriksdals Trädgård där det finns massor av fina fotoplatser, och vi lyckades få till riktigt fina familjefotografier.

På promenad genom allén

På promenad genom allén

Bus med mamma!

Bus med mamma!

Hur fotograferingen går till

Inför en familjefotografering är det ofta många som undrar hur fotograferingen går till och  om det är något särskilt dom behöver tänka på, så här kommer ett par punkter som kanske kan vara till hjälp:

- Plats: Vanligast är att vi fotar utomhus. Om ni själva har en favoritplats så kan vi mötas upp där, annars ger jag er ett par förslag ni kan välja mellan. 

- Kläder: Ta på er det ni känner er fina och bekväma i. Jag har med mig filtar i bilen som ni kan värma er med mellan fotostunderna om det behövs.

- Leksaker: Ta gärna med ert barns favoritleksak för att kunna locka fram skratt och bus, eller för lite extra trygghet om det känns läskigt. Jag har alltid med mig såpbubblor som brukar uppskattas för att få fram ett litet leende =)

- Innan vi börjar: Jag brukar tycka det är skönt att prata igenom fotograferingen en liten stund innan vi börjar fota. Kanske finns det är något jag kan tänka på som gör det bekvämare för er och ert barn? Det är viktigt för mig att det kännas så naturligt och avslappnat för er som möjligt. 

Vad händer om vårt barn inte vill vara med?

Det är inte alltid lätt att fotografera små barn med egna starka viljor. Det är ganska vanligt att man får leka lite mellan foto-stunderna, blåsa lite såpbubblor, låta barnet springa av sig eller kanske bara få tid till att krama på pappa eller mamma ett tag. Vi tar den tid vi behöver för att fånga de rätta bilderna - ni ska inte känna någon stress för det under fotograferingen.

Oftast går det jättebra och vi kommer få fina bilder på er och ert barn, det lovar jag.

Hela familjen på promenad

Hela familjen på promenad

Tack Isabell, Patrik och Elsa! Det var så roligt att få träffa er och Elsa igen. Hoppas vi ses fler gånger framöver!

Kram från Emma