Lifestyle-fotografering

Lifestyle-fotograferingar blir allt vanligare och jag har den senaste tiden fått flera förfrågningar om detta. Jag tänkte därför att jag ska berätta lite i det här inlägget om vad det är, hur det går till och även visa ett par bilder från min senaste lifestyle-session.

Fotograf Emma Schödin_Livia-6veckor_042.jpg

En vanlig fråga jag får är vad skillnad egentligen är mellan en familjefotografering och en lifestylefotografering: 

En familjefotografering är en klassisk fotografering där man ofta är i en studio, eller utomhus och bilderna är mer eller mindre arrangerade.  

Med lifestyle menas att fotografen ofta kommer hem till er och tar kort i er hemmamiljö. Målet med en lifestyle-fotografering är att fånga ögonblick ur er vardag, det ska inte kännas poserat och tillfixat, utan mer naturlig. Under fotograferingen kommer vi därför hitta på saker som ni gillar att göra, exempelvis baka, leka, busa, kramas och vi kommer få jättemånga underbara familjebilder på er!
Har ni precis fått barn kan den här typen av fotografering bli en riktigt härlig stund för familjen att mysa och kramas tillsammans med er nytillkomming. 

Under min senaste lifestylefotografering var jag hemma hos Cecilia och hennes dotter Livia, 6 veckor. Vi började med att ta bilder i deras sovrum och i Livias säng, titta så fint dem har pyntat runt henne.

Fotograf Emma Schödin_Livia-6veckor_010.jpg
Fotograf Emma Schödin_Livia-6veckor_023.jpg
Fotograf Emma Schödin_Livia-6veckor_024.jpg

Därefter tog vi lite fler bilder i vardagsrummet, i soffan och mot fönstret.

Fotograf Emma Schödin_Livia-6veckor_042.jpg
Fotograf Emma Schödin_Livia-6veckor_035.jpg

Under fotograferingen så blandade vi med bilder på bara Livia, helkroppsbilder på både Cecilia och Livia och ett par detaljbilder.

Fotograf Emma Schödin_Livia-6veckor_070.jpg
Fotograf Emma Schödin_Livia-6veckor_053.jpg
Fotograf Emma Schödin_Livia-6veckor_060.jpg

Jag tycker det är så kul med den här typen av fotografering och har ett flertal inbokade nu under våren vilket ska bli jätteroligt!

Avslutningsvis tänkte jag bara lite kort nämna ett par saker om lifestyle-fotografering:

Eftersom idén är att fånga er, ert hem och er tid tillsammans ur ett så verkligt perspektiv som möjligt så behövs inte så mycket förberedelser inför fotograferingen. Ni behöver alltså inte lägga ned massor av tid på att städa eller plocka undan inför att vi ska fota. Är det något som inte fungerar under fotograferingen så ordnar vi det på plats. Det man kan göra, om man vill, är att välja kläder som är matchar varandra färgmässigt. Ljusa och enfärgade plagg blir jättefint =)

Fotograf Emma Schödin_Livia-6veckor_020.jpg

Jag kommer även ha med mig lite rekvisita för mindre barn, som tillexempel hårband, små filtar och en korg vi kan använda. Vill ni får ni självklart ta med ombyten och annan rekvisita ni önskar få med på korten. 

Fotograf Emma Schödin_Livia-6veckor_066.jpg

Glad Vår på er!